44112744-5277-4262-9D9F-270E0D8A8B38 Created with sketchtool.

MEĐUNARODNA PUTOVANJA

Drugi susret regionalne mreže mladih u KRZYZOWU-WROCLAW

4. studenoga 2009.

AER je organizirao 2. susret mladih iz europskih regija koji se održao u Krzyzowu u Poljskoj od 20. do 22.svibnja 2009.

Glavne značajke ovog susreta su:

- nastaviti mrežu međuregionalnim savjetima mladih, parlamentima i organizacijama,
- nastaviti suradnju o temama o kojima se već raspravljalo tijekom prvog susreta: migracije, obrazovanje, zapošljavanje, samozapošljavanje mladih, vrijednosti, globalna ekonomija, prirodni resursi, moderan život, identitet i integracije,
- usvajanje Strateškog programa Regionalne mreže mladih za sljedeće dvije godine,
- izbor predsjednika Regionalne mreže mladih.

Stanislaw Longawa, potpredsjednik regionalne skupštine, naglasio je važnost dana kada se održavao susret Regionalne mreže mladih jer se u Europi održavaju regionalni lokalni izbori te biraju političari koji će odlučivati o budućem regionalnom razvoju. EU koju želimo je sigurna EU, a problemi su brojni - hrana, plin, nasilje, te je puno posla pred nama. Problem je i to što se mladi ne žele uključiti u političke aktivnosti jer je slika političara negativna te ju moramo promijeniti. Mladi su okupirani školovanjem te problemima nezaposlenosti i egzistencije, međusobno se bolje razumiju i moramo ih potaknuti da sudjeluju u aktivnostima važnim za njih.

Teresa Lis-Pienkowska, pročelnica ureda za međunarodne odnose i suradnju među europskim regijama naglasila je da je međunarodna suradnja vrlo važna te da postoje mnogi kvalitetni projekti. Prije 10 godina započeli su sa svojim djelovanjem i nisu imali lagan put, ali danas imaju partnere u Njemačkoj, Češkoj i Rusiji. Danas rade na projektu s Rusijom koji će dvadesetorici mladih ljudi koji nikada nisu bili u zapadnoj Europi omogućiti da ju posjete, nauče strani jezik te upoznaju kulturu i običaje.

Regije postoje u gotovo svim državama, bez obzira na to kako se zovu - kantoni, regije, županije, te rekao potpredsjednik Slovenija ih nema, a on poznaje kolege u svim tim regijama. U regijama djeluju većinom političari koji se međusobno poznaju i rade zajedno. Članice AER-a su regije iz 33 zemlje, 70% su u EU, a 30% nisu (Švicarska, Finska, države bivše Jugoslavije) te je naglasio kako su gotovo sve regije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini članice AER-a. Osvrnuo se i na značenje supsidijarnosti, koja se pronalazi u protestantskim crkvama još za vrijeme starih Grka. Ostvarenje supsidijarnosti je donošenje odluka na najnižim razinama i njihovo prenošenje na više. Ljude ne treba tretirati kao objekte već ih treba pustiti da sami donose odluke. Spomenuo je i izbore, ljude koji neće glasati te da s vremenom to ubija demokraciju, te da EU čine ljudi.

Nakon drugog kruga lokalnih izbora izabrana je predsjednica Charlotte Kudẻ iz Francuske, iz Ill-de-France regije. Prema Strateškom programu izabrana je na vremensko razdoblje od jedne godine, a predstavljat će Regionalnu mrežu mladih tijekom godine dana.

Kolačići

Koristimo kolačiće (cookies) isključivo za praćenje posjeta na ovu internetsku stranicu. Kako biste koristili stranicu onako kako je predviđeno, molimo vas da prihvatite kolačiće.

Što su kolačići?